Minder koelcontainers naar Nederland

De overzeese aanvoer van gekoelde en bevroren goederen in containers is in 2015 voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. 7,3 miljoen ton van deze goederen werd in Nederlandse zeehavens gelost, ruim 5% minder dan in 2014.

In 2015 werden elke maand meer dan 28 duizend containers met gekoelde en bevroren producten op de Nederlandse kades gezet. In deze containers zit ruim 600 duizend ton aan producten. Het gaat vooral om voedsel, maar ook om andere producten zoals bijvoorbeeld medicijnen, elektronica en films.

Er werd vooral minder diepgevroren vlees aangevoerd. Deze categorie, goed voor circa 16% van de aangevoerde vracht in gekoelde containers, daalde met meer dan 20%. Van gevogelte (kippen- en kalkoenvlees) werd in 2015 bijna 300 duizend ton minder aangevoerd, maar met in totaal 500 ton is dit nog altijd de meest aangevoerde vleessoort. Van de andere vleessoorten, waaronder rund- en varkensvlees is de aanvoer nagenoeg gelijk gebleven.


View on Twitter.

Ook vis en zuivel werd minder aangevoerd. De aanvoer van niet-voedsel in gekoelde containers nam eveneens af, met 15 procent. De aanvoer van fruit, met ruim 50 procent de belangrijkste goederensoort, groeide in 2015 nog met bijna 3 procent. Ook werden er meer containers met groente gelost.

Niet alle producten die in een Nederlandse zeehaven worden gelost zijn ook daadwerkelijk bestemd voor Nederland. Het grootste deel wordt via de Nederlandse zeehavens verder verspreid door Europa.

Bron: CBS