Nederlands-Vlaamse Schelderaad geeft belanghebbenden stem

minister-schultz-van-haegen-VVD

Nederland en Vlaanderen hebben vandaag de Schelderaad ingesteld als officieel overlegorgaan bij het beheer van het Schelde-estuarium. Overheden, havens, werkgevers en landbouw- en milieuorganisaties kunnen via dit forum bijdragen aan toekomstige besluitvorming. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Crevits hebben vanmorgen het Instellingsbesluit getekend.

Hoger plan
Vandaag hield de Schelderaad, het nieuwe adviesorgaan van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), haar eerste vergadering. Minister Schultz: “Nederland en Vlaanderen werken al lange tijd eendrachtig aan een veilige en vlotte afwikkeling van de scheepvaart, bescherming tegen hoogwater, behoud en ontwikkeling van de natuur en toegankelijke havens. Samenwerken is een werkwoord. Met de Schelderaad, een club van mensen die actief meewerkt aan kansen en oplossingen, brengen we de samenwerking op een nog hoger plan.”

Minister Crevits: “Met de Schelderaad willen Vlaanderen en Nederland een belangrijk draagvlak creëren voor toekomstige ontwikkelingen. De toegankelijkheid van de havens, de bouw van de zeesluis in Terneuzen, de bescherming van de kust via Vlaamse Baaien, maatregelen tegen overstromingen en de natuurontwikkeling zijn belangrijke dossiers. Vlaanderen en Nederland steken daar samen hun schouders onder en rekenen op alle lokale overheden en maatschappelijke organisaties om samen een duurzaam beheer van het Schelde estuarium te werken.”

Om de onafhankelijkheid te waarborgen, zijn het voorzitterschap en secretariaat van de Schelderaad in handen van het secretariaat-generaal van de Benelux Unie.

Veiligheid, ecologie en economie in balans
Breed maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak is onmisbaar om verder te kunnen bouwen aan het unieke karakter en de economische kansen van de Schelde-monding. Inmiddels is een Agenda voor de Toekomst opgesteld, met daarin de toekomstige uitdagingen. Het gaat in deze agenda om het verder optimaliseren van de balans tussen een klimaatbestendig, veilig, ecologisch veerkrachtig en economisch vitaal estuarium. Zo wordt binnen het onderzoeksprogramma van de Agenda voor de Toekomst onder meer gekeken naar het effect van maatregelen zoals de aanleg of uitbreiding van zandplaten op het dempen van getijslag en het project Vlaamse Baaien en het Nederlandse Deltaprogramma. Dit biedt kansen voor de versterking van de veiligheid, natuur en toegankelijkheid.

Meer… Rijksoverheid