Nieuw zand voor Texel Zuid-West

Duurzaamheid

Rijkswaterstaat start begin mei 2017 met onderhoud van de kust bij Texel Zuid-West. De werkzaamheden vinden plaats vanaf 400m ten zuiden van strandopgang Jan Ayeslag (strandpaal 12) tot aan strandvlakte De Hors (strandpaal 9).

Een baggerschip spuit 650.000m3 zand op het strand. Hierdoor blijft Texel goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden duren tot in het najaar. Het recreatiestrand rond het Hoornderslag wordt als eerste strand van nieuw zand voorzien. Het zand wordt vanaf het baggerschip door een leiding naar het strand geperst en vervolgens door bulldozers op het strand verdeeld. De aannemer last deze zogenoemde zinkerleiding in elkaar op het noordelijker gelegen strand tussen strandpaal 16 en 17 (bij Ecomare) en verplaatst deze daarna naar Texel Zuid-West.

Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreëren. Het stuk strand waar wordt gewerkt is echter verboden gebied en wordt afgezet, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Honden dienen aangelijnd te zijn. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan, van maandag tot en met zaterdag, dag en nacht door. In afstemming met de gemeente Texel wordt in juli en augustus doorgewerkt. Daarbij wordt de recreatie zo veel mogelijk ontzien.

Rijkswaterstaat brengt waar het kan zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Bij Texel Zuid-West kan het zand niet onder water worden aangebracht vanwege een geul vlak voor de kust.

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.