Doop Loodstender Mira Nederlands Loodswezen

Nieuwe loodstender ‘Mira’ van Nederlands Loodswezen gedoopt

Op Donderdag 2 april is de nieuwe loodstender ‘Mira’ op de werf van scheepsbouwer Next Generation Shipyards gedoopt. Mira is een lichtgewicht jetgedreven aluminium tender. Het schip is gedoopt door Annebel de Deugd (interim manager vlootbeheer van het Nederlands Loodswezen).

Doop Loodstender Mira Nederlands Loodswezen
Doop Loodstender Mira Nederlands Loodswezen
Doopvrouw Annebel de Deugd gooit de fles tegen de boeg van de loodstender Mira van het Nederlands Loodswezen.

Lichter dan ooit

De opdracht van het Nederlands Loodswezen aan scheepsdesigner Camarc en scheepsbouwer Next Generation Shipyards was helder: ontwerp en bouw een sterke, jetgedreven aluminium tender die veel lichter is dan haar voorgangers. De ‘Mira’ weegt zo’n 39 ton, waar de voorgangers rond de 54 ton wegen. Door het lagere gewicht is ruim 20 procent minder brandstof nodig waardoor het schip minder CO2 en roet uitstoot.

Een klasse apart

De ‘Mira’ – tender uit de M-klasse – heeft dezelfde romp als haar voorgangers uit de L-klasse, en is voorzien van een bijlboeg. Dit alleen levert al een brandstofbesparing op van 3 procent. Daarnaast is ieder onderdeel van het schip bekeken en waar mogelijk aangepast om het gewicht zoveel mogelijk te reduceren. Directeur Willem Bentinck van het Nederlands Loodswezen: “In totaal is de ‘Mira’ zo’n 15 ton lichter dan haar voorgangers. Dit is het equivalent van het gewicht van 2 volwassen olifanten; je kunt je voorstellen hoe groot verschil dit maakt voor wat betreft het brandstofverbruik.

Vlootvernieuwing

Het Nederlands Loodswezen heeft een meer-jaren investeringsprogramma voor haar vloot. Deze vloot bestaat onder andere uit 15 jet gedreven tenders. Deze tenders worden gebruikt om registerloodsen die van en naar zeeschepen die de Nederlandse havens en Vlaamse zeehavens aan de Schelde willen aandoen te brengen. De nieuwe tender Mira zal een van de Discovery klasse tenders gaan vervangen nu deze hun maximale levensduur hebben bereikt.