Onderzoek naar teruggekeerde blauwvintonijn in Noordzee

Duurzaamheid

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is zaterdag samen met wetenschappers een onderzoek begonnen naar de Atlantische blauwvintonijn in de Noordzee.

Na een halve eeuw te zijn weggeweest is deze tonijn weer terug in het noordelijk deel van de Noordzee. Het onderzoek moet de terugkeer in kaart brengen. Daarvoor zullen de onderzoekers de komende twee weken met hulp van sportvissers 40 tonijnen vangen, voorzien van een satellietzender en weer vrijlaten in het Skagerrak en Kattegat, de zeedoorgang tussen Denemarken en Zweden.

Er is nog nooit zo’n onderzoek gedaan naar de blauwvintonijnen in de Noordzee door wetenschappers. WNF werkt in dit project samen met onderzoekers van Universiteit DTU Aqua uit Denemarken en de Zweedse Universiteit van Landbouwwetenschappen, SLU Aqua.

Speciale ontheffing voor het vangen van de tonijnen
Omdat vissen op tonijn verboden is in de Noordzee is er speciaal een ontheffing verleend door de Internationale Commissie voor de bescherming van Atlantische Tonijnen (ICCAT) zodat de tonijnen voor het onderzoek gevangen mogen worden.

Ervaren sportvissers
De tonijnen worden gevangen door ervaren sportvissers om ervoor te zorgen dat de tonijnen zo veilig mogelijk worden gevangen.

Al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is er geen blauwvintonijn meer gezien in de Noordzee. De grote roofvis is verdwenen door overbevissing en mogelijk veranderingen in de voedselketen in zee. “Waarom ze nu terugkeren weten we niet”, vertelt Professor Brian MacKenzie van DTU Aqua. “Waarschijnlijk hebben beschermingsmaatregelen geholpen. Dit onderzoeksproject is de eerste in zijn soort in Scandinavië en we hopen dan ook dat het een aantal geheimen van de blauwvintonijn aan het licht brengt.”

De blauwvintonijn:

  • De grootste officieel geregistreerde Atlantische blauwvintonijn is 725 kilo en had een lengte van 3,3 meter.
  • Deze Tonijnsoort kan een onderwatersnelheid bereiken van 80 kilometer per uur. Hij wordt ook wel de ‘Ferrari van de zee’ genoemd.
  • Vrouwtjes van de Atlantische blauwvintonijn kunnen zo’n 10 miljoen eitjes leggen per jaar.
  • De Atlantische blauwvintonijn is warmbloedig, een zeldzame eigenschap onder vissen.
  • De populaties Atlantische blauwvintonijnen, waaronder die van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse Zee, zijn bedreigd en staan op de rode lijst van de IUCN. Door recente beschermingsmaatregelen herstelt de populatie zich weer geleidelijk.
  • De populatie Atlantische blauwvintonijnen is opgesplitst in een westelijk deel, dat in de Golf van Mexico paait, en een oostelijk deel, dat in de Middellandse Zee paait. Door weefselproeven van de vissen te nemen willen de onderzoekers te weten komen van welk bestand de tonijnen in Denemarken en Zweden afkomstig zijn.