Opleidingswerf ROC Friese Poort in Sneek geopend

De opleidingswerf van ROC Friese Poort in Sneek is op donderdag 15 november officieel geopend . Thecla Bodewes, directeur-eigenaar Scheepswerven Bodewes, De Kaap en Maritima Green Technology, tevens voorzitter van de Stuurgroep Human Capitol Water en wethouder Leo Pieter Stoel van de gemeente Súdwest Fryslân hebben met een scheepshoorn 8 studenten van de maritiem technische opleidingen ‘opdracht’ gegeven de deuren te open voor de aanwezige gasten. De opleidingswerf op watersportbedrijventerrein ’t Ges is een unieke leslocatie voor de opleidingen Scheeps- en Jachtbouwkundige/ Maritieme Techniek (niveau 4), Scheepsbouw (niveau 2 en 3) en Watersportindustrie (niveau 2,3 en 4). Het zijn vooral de praktische vakken die op het ’t Ges worden gegeven. Vakken zoals scheepsmetaalbewerken, cascobouw, scheepsinstallaties en (in de nabije toekomst) jachtschilderwerk. In de werf is een uitdagende en op de praktijk gerichte leeromgeving gecreëerd, compleet met hijskraan om boten uit het water te liften.

Voorafgaand aan de openingshandeling werd in een vraaggesprek aan Thecla Bodwes gevraagd om haar visie te geven op innovatie, ondernemen en onderwijs. Daarbij werd onder andere stilgestaan bij de agenda van Human Capitol Water waarin de personeelsbehoefte van de topsector Water wordt beschreven. Vanaf nu tot 2020 zijn zo’n 40.000 mensen nodig. Een behoefte die vraagt om moderne, praktijkgerichte opleidingen zoals de maritiem technische opleidingen van ROC Friese Poort in Sneek.

De opleiding Watersportindustrie (in Nederland alleen door ROC Friese Poort aangeboden) was in 2007 de eerste maritieme opleiding van het ROC met slechts 6 studenten. Nu volgen zo’n 125 studenten een van de maritiem technische opleidingen in BOL of BBL, variërend van niveau 2 tot 4. De meeste van deze studenten volgen de lessen binnen de poort van ROC Friese Poort, anderen volgen hun studie via de Bedrijfsschool in Makkum, een samenwerkingsverband tussen Koninklijke De Vries in Makkum en ROC Friese Poort. Toch is er meer behoefte aan personeel dan er momenteel wordt opgeleid. Er zijn te weinig jongeren die kiezen voor een carrière in de maritiem technische sector. Overigens een probleem waar de gehele technische sector mee kampt. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die worden gesteund door onderwijs, overheid en bedrijfsleven om jongeren op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek. Ze zijn straks hard nodig.

Meer… ROC Friese Poort