15 miljoenste container (Jerry Lampen) Port of Rotterdam 22-12-2021

Overslag Rotterdam voor het eerst meer dan 15 miljoen TEU containers

Op woensdag 22 december arriveerde de 15 miljoenste TEU container van dit jaar in de Rotterdamse haven. Het is voor de eerste keer dat een Europese haven door deze magische grens breekt.

15 miljoenste container (Jerry Lampen) Port of Rotterdam 22-12-2021
15 miljoenste container (Jerry Lampen) Port of Rotterdam 22-12-2021
Op 22 december werden de eerste containerschepen die bij daglicht arriveerden in de Rotterdamse haven door een patrouilleboot van het Havenbedrijf getrakteerd op een spuitserenade vanwege de aankomst van de 15 miljoenste TEU container. Fotom, Jerry Lampen.

De overslag van containers kende door de uitbraak van Covid-19 een dip, maar herstelde snel in Rotterdam, vanaf het najaar van 2020. De groei in 2021 in de eerste negen maanden was 7,8% in TEU. Consumenten besteden volop en de economie herstelt met volumes die hoger liggen dan in 2019. Door deze sterke vraag, gecombineerd met de verschillende verstoringen (Suez, corona uitbraken in Chinese havens) die hebben plaatsgevonden in 2021, blijft de druk op de logistieke keten hoog.

2022
“Voor 2022 verwachten we dat de drukte op de Rotterdamse containerterminals voorlopig zal voortduren. Dat komt doordat de internationale vloot van containerschepen en de terminalcapaciteit niet voldoende groeien om aan de vraag te voldoen”, aldus Emile Hoogsteden, commercieel directeur Havenbedrijf Rotterdam. “Havenbedrijf zal het belang van digitalisering, samenwerking en datadeling blijven benadrukken en stimuleren om disrupties – nu en in de toekomst – beter op te vangen.”

15 miljoenste
Het Havenbedrijf heeft – op basis van gemiddelde volumes per dag – berekend dat de jubilerende container vandaag zal arriveren. Veel exacter is het niet te bepalen. Er liggen tien tot vijftien containerschepen tegelijk te laden of lossen. En dat gebeurt met enkele tientallen containerkranen tegelijk. Op hetzelfde moment komen er ook vanaf het achterland over weg, rails en de rivieren containers naar Rotterdam.

Containers in Rotterdam
Mei 1966 arriveert m.s. Fairland in de Rotterdamse haven. Het is het eerste containerschip dat Rotterdam aandoet. Het 137m lange en 22m brede schip heeft 226 containers aan boord. Er worden plannen ontwikkeld voor een containerdienst tussen de VS en Europa. Havendirecteur Postuma reserveert één terrein voor containeroverslag. Hij roept een aantal overslagbedrijven bijeen met het doel te komen tot één joint venture. Dat gebeurt en ECT wordt opgericht. Sindsdien gaat het razendsnel met de ontwikkeling van de containeroverslag in Rotterdam. In 1968 slaat Rotterdam nog 65.000 TEU over, maar de grens van 1 miljoen wordt al in 1974 geslecht. In 1997 gaat de vlag uit voor de 5 miljoenste TEU, tien jaar later arriveren er voor het eerst meer dan 10 miljoen containers in Rotterdam en nu dus bereikt de Rotterdamse haven de mijlpaal van 15 miljoen TEU. De capaciteit op de schepen groeit navenant mee. In de begin jaren ’90 rukt haven lievend Rotterdam uit om de Regina Maersk binnen te zwaaien. Het schip biedt plaats aan 6.000 TEU containers. Nu schurken de grootste schepen tegen de grens van 24.000 TEU aan.
De overslag van containers is in Rotterdam inmiddels gecentraliseerd op de Maasvlakte.

Voor meer containergeschiedenis: https://www.portofrotterdam.com/hoe-een-stalen-box-de-wereldeconomie-veranderde

Verlichte Erasmusbrug
Woensdagavond wordt – zodra de straatverlichting aangaat – de Erasmusbrug verlicht in afwisselend Havenbedrijf – geel en – blauw. Daarbij worden verschillende Rotterdamse iconen uitgelicht om het record te vieren en de partijen in de logistieke keten te bedanken. Deze lichtshow duurt van circa 16.45 uur tot 01.00 uur. Daarnaast wordt er een animatie getoond op de LED-wand van het naast de Erasmusbrug gelegen KPN gebouw. Deze zal van 19:00u tot 23:00u getoond worden. Bovendien wordt de Euromast verlicht en draait er woensdagavond op het beeldscherm van CS een containerfilm.

• TEU is de afkorting van twenty feet equivalent unit’. Om aantallen uit te drukken gebruiken rederijen en havenbedrijven over de hele wereld het begrip TEU. De meest gangbare container heeft een lengte van 40 voet, dus 2 TEU.