Protei Open Source zeilschip ruimt olievlekken op

Duurzaamheid

De Frans- Japanse kunstenaar Cesar Harada werkt deze zomer bij V2_ in Rotterdam met zijn team aan de ontwikkeling van “Protei”. Een zeilvaartuig dat uitgezet kan worden op de oceaan en daar, zelfstandig zeilend, olie kan opruimen. Het eerste prototype zal gepresenteerd worden tijdens de Wereldhavendagen, begin september in Rotterdam.

Kunstenaar Cesar Harada, wonende in New Orleans, maakte van dichtbij mee hoe desastreus de gevolgen van een olieramp kunnen zijn. Geconfronteerd met de gevolgen van de ramp met het DeepWater Horizon boorplatform van BP in de Golf van Mexico besloot Harada zijn wereldwijde netwerk “Open_Sailing” in te schakelen en te proberen door middel van “Open Hardware” aan een oplossing te werken om olievervuiling tegen te gaan. Ontwerpers, ingenieurs, zeilers en sponsors over de hele wereld zijn welkom om mee te werken aan dit bijzondere project.

Een zelfstandig zeilend prototype
V2_, een kunstinstelling met een eigen productiewerkplaats in Rotterdam, is al langer bekend met het Open Sailing netwerk van Harada en heeft de kunstenaar uitgenodigd om deze zomer in Rotterdam een werkend prototype van Protei op ware grootte te komen bouwen. Om olievlekken te lijf te gaan is het van belang dat het vaartuig tegen de richting van de drijvende olievlek en dus tegen de wind in kan oploeven. Om dit zelfstandig te doen is een flexibele romp ontworpen waardoor Protei zich als een slang door het water kan voortbewegen.

Open Hardware
Veel mensen zullen bekend zijn met het principe van “Open Source Software”. Binnen een online community van ontwikkelaars worden softwareproducten ontwikkeld die vervolgens gratis ter beschikking worden gesteld aan gebruikers. De gebruikers geven op hun beurt hun kennis en ervaring weer door ter verbetering van het product. In de ontwikkeling van Protei is sprake van Open Hardware, bij de ontwikkeling van Open Hardware wordt dit principe van openheid en kennisdeling toegepast op een tastbaar project, i
Ook deel uitmaken van Protei?
Het geld voor de bouw en ontwikkeling van Protei wordt (deels) geworven via de website kickstarter.protei.org Hier kunnen bedrijven en particulieren zich aanmelden als sponsor van het project. Voor elf april moet er op deze manier 27.500 dollar worden opgehaald. Momenteel staat de teller op 19.000 dollar dus we zijn nog hard op zoek naar sponsors.

Protei wordt geproduceerd door V2_Instituut voor de instabiele media in Rotterdam, Open_Sailing (UK) en randomwalks (Korea).

Belangrijke websites:

v2.nl
protei.org
opensailing.net
kickstarter.protei.org

Bron: V2.nl, 01-04-2011;