Reddingsbrigade Nederland krijgt nieuwe vloot

Duurzaamheid

Op 27 juni is er een akkoord bereikt over de nieuwe Reddingsvloot voor Reddingsbrigade Nederland. Er komt in de plaats van de huidige Nationale Reddingsvloot een nieuwe Reddingsvloot, bestaande uit 88 regionaal geborgde reddingseenheden en een Landelijke Voorziening Reddingsvloot welke Reddingsbrigade Nederland uitvoert in opdracht van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Sinds maart dit jaar heeft de Reddingsbrigade zich intensief ingezet voor het behoud van de Nationale Reddingsvloot. Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat Nederland niet zonder een robuuste vloot kan die bij ernstige overstromingsscenario’s de basis van redding en evacuatie vormt.

Reddingsbrigade met brandweereenheden
De reddingseenheden worden ondergebracht in 22 reddingsgroepen van 4 varende eenheden. Van de 22 reddingsgroepen zijn er 10 geheel oranje (Reddingsbrigade) en 5 worden gevormd in combinatie met brandweereenheden. Zes reddingsgroepen worden door de brandweer geleverd. Alleen voor de regio Groningen is nog niet bekend hoe de reddingsgroep vorm zal krijgen.

Van 83 eigen eenheden naar 55 eenheden
De nieuwe Reddingsvloot betekent voor Reddingsbrigade Nederland dat zij teruggaat van 83 eigen varende eenheden naar ongeveer 55 eenheden en dat de brandweer in de regio de overige eenheden levert.

Directeur Reddingsbrigade Nederland, Luc Dietz “We mogen tevreden zijn over het resultaat van het akkoord. De nieuwe samenwerking met de veiligheidsregio’s en het IFV levert een meer slagvaardige Reddingsvloot op en dat is goed om Nederland op en rond het water weer wat veiliger te maken. Uiteraard betreuren we dat we voor de nieuwe vloot afscheid moeten nemen van een aantal zeer actieve eenheden, die als gevolg van de keuze van hun regio, niet meer ingezet worden. We doen er alles aan om te kijken of we het materiaal bij deze brigades kunnen houden.”