Renovatie uitgesteld door zware metalen in verf op Waalbrug

Duurzaamheid

De vorige week aangekondigde werkzaamheden in juni op de Waalbrug komen voorlopig te vervallen. Het was bekend dat de verf op de stalen onderdelen van de oude Waalbrug uit 1936 zware metalen zoals lood en chroom bevat. De aannemer heeft er in zijn voorbereiding rekening mee gehouden, dat bij de verwijdering van de oude verflagen van de Waalbrug mens en milieu niet kunnen worden geschaad. Maar er zijn nu ook zware metalen geconstateerd in de verf op delen van de aangebouwde brug uit 1992 (waarover de busbaan loopt). 


View on Twitter.

Er zijn extra maatregelen nodig om te zorgen dat ook de werkzaamheden aan de aangebouwde brug veilig kunnen worden uitgevoerd. Ook zijn er andere vergunningen, ontheffingen, meldingen en werk- en veiligheidsplannen nodig. Dit vraagt veel voorbereidingstijd. Vandaar dat de eerste werkzaamheden aan de brug worden uitgesteld.

Gebruik van de brug is veilig
Het gebruik van de Waalbrug is overigens veilig. De aanwezigheid van zware metalen in de verf van de brug geeft geen gezondheids- of milieurisico’s. Pas bij het bewerking, zoals schuren of afstralen, van onderdelen waarop de verf is aangebracht zijn er risico’s. Aannemerscombinatie Team Waalbrug neemt tijdens het verwijderen van de verflagen passende maatregelen op dit gebied.

Renovatie van de 80 jaar oude Waalbrug is nodig om ook in de toekomst vlot en veilig verkeer over de brug mogelijk te houden. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug.

Aannemerscombinatie Team Waalbrug gaat tijdens de renovatie onder andere het betonnen rijdek vervangen en de staalconstructie schilderen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.