Rosszee bij Antarctica wordt beschermd tegen visserij

Duurzaamheid

De Rosszee bij Antarctica wordt de aankomende 35 jaar beschermd tegen de visserij. Dit hebben de afgevaardigden van 24 landen en de Europese Unie afgesproken in de nacht van donderdag op vrijdag. Het gebied is 4 keer zo groot als Duitsland en wordt het grootste zeepark ter wereld. De Rosszee is een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan in Antarctica, tussen Victorialand en Marie Byrdland. De zee werd ontdekt door James Ross in 1841.

De afspraken worden van kracht in december 2017. Er komt een vangstverbod en waar wel gevist mag worden komen strenge controles. De zee wordt gezien als een van de belangrijkste ecologische plekken in de wereld, omdat de zee nauwelijks door mensen is aangetast.

Rusland verzette zich tegen de milieuafspraken 
Er wordt al jaren gesproken over de bescherming van de Rosszee maar het kwam tot nu toe nooit tot een akkoord omdat Rusland zich verzette tegen de milieuafspraken. Nu mogen de Russen net buiten het beschermde gebied extra vis vangen waardoor zij overstag zijn gegaan. Met name de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland hebben zich hier hard voor gemaakt.

Wetenschappers en milieuactivisten spreken over een historische mijlpaal in wereldwijde acties om de diversiteit in de zee te beschermen. Milieuactivisten hopen dat er meer zeeen beschermd zullen worden maar daar zijn veel landen fel op tegen bleek tijdens de onderhandelingen over de Rosszee.