Rotterdamse haven: Zuid-Duitsland prioriteit

“In onze nieuwe marktbenadering heeft, over de grens, de corridor naar Zuid-Duitsland en aansluitend wat verder in Centraal Europa, prioriteit”. Dit zegt Martien Windhorst, Hoofd Logistiek van het Havenbedrijf Rotterdam, vanmiddag tijdens het ‘Spoorcafé’, de periodieke bijeenkomst van en voor de Rotterdamse spoorsector.

“Ons spoorbeleid is geëvolueerd van meer technisch gericht naar commercieel en onze klanten hebben een wezenlijke invloed op wat wij doen of gaan doen. Daaruit vloeit voort dat we een actieve rol willen spelen in de versterking van de ‘Anbindung’ van het achterland zoals de Duitsers het zeggen; de ontwikkeling van diensten bijvoorbeeld samen met PortBase en Keyrail, marktonderzoek samen met operatoren en de ontwikkeling van terminals. Met betrekking tot het laatste moet gedacht worden aan deelname in de sfeer van stichting en ontwikkeling. Voor de exploitatie zijn er specialisten”.

Jachtgebied
Zuid-Duitsland was op grond van afstanden, tarieven, sentiment en gemak tot voor enige tijd het exclusieve ‘jachtgebied’ van de Noordduitse havens. Inmiddels heeft de Rotterdamse haven een concurrerend aanbod. Door de liberalisering van de spoorsector zijn de kosten gedrukt en worden frequenties vergroot. (Zie ook: Eerste Salzburg Shuttle en Intercontainer verdubbelt op Zuid-Duitsland).De binnenvaart voert frequentie en snelheid op. (Zie ook: Binnenvaart vaker en sneller op Boven-Rijn) De door de crisis versnelde concentratie van Azië-diensten in Rotterdam, vaak als eerste loshaven of laatste laadhaven op het continent, biedt importeurs en exporteurs voordelen. Het gemak en de administratieve zekerheden via PortBase veranderen Rotterdam voor Duitse marktpartijen van een complicatie in een kans. Al met al is er momentum om in Zuid-Duitsland aanzienlijk aan marktaandeel te winnen. Daartoe is ook samenwerking met of vanuit andere ´Westhavens´ zoals Amsterdam en Antwerpen een optie waaraan gewerkt wordt. De havens van Rotterdam en Amsterdam zijn beide aandeelhouder in `Keyrail´, de exploitant van de Betuwe spoorroute, en PortBase dat het berichtenverkeer optimaliseert. Met de Antwerpse haven kan ook gedacht worden aan samenwerking op het spoor.

Bron: Port of Rotterdam, 16-04-2010;