Samenwerking in jachtbouw op geluidsreductie

Actieve geluiddemping is één van de samenwerkingsprojecten die opgepakt wordt naar aanleiding van de COMPOSITIE-workshop ‘Mag het geluid uit?’ Deskundigen uit de jachtbouw, scheepsbouw, toeleveringsindustrie en kennisinstellingen bogen zich tijdens deze workshop op 12 december jl. over de marktkansen en technische uitdagingen van geluidsreductie en trillingsverlaging aan boord van schepen. Vereniging Holland Marine Equipment (HME) organiseerde deze workshop in nauwe samenwerking met HISWA Vereniging en TNO.

De workshop onderkende een aantal trends en ontwikkelingen. Doordat grote jachten steeds lichter worden gebouwd met meer geïnstalleerd vermogen, wordt het steeds lastiger om geluid en trillingen te kunnen reduceren. Gekoppeld aan een toenemend gebruik van glas en meer nadruk op privacywaarden, betekent dit een verdergaande zoektocht naar technische oplossingen. Maar ook organisatorische uitdagingen zijn benoemd, waaronder het intergraal benaderen van geluidbeheersing in het ontwerp en engineering. Daarbij is tevens gekeken naar ontwikkelingen in andere maritieme sectoren, zoals de offshore. Een tweetal concrete samenwerkingsprojecten zal worden uitgewerkt: actieve geluiddemping en het gebruik van nieuwe materialen in het interieur. Dit laatste onderwerp zal in breder verband behandeld worden in een nieuwe COMPOSITIE-workshop op 20 februari 2008.

Reductie van geluid en trillingen aan boord van zeeschepen en grote jachten krijgt ook internationaal meer aandacht. Mede door de snelle ontwikkeling van scheepselektronica, de stijgende behoefte aan scheepscomfort als klantwens van de eigenaar en de bemanning, de toenemende zorg voor het milieu, maar ook het voorkomen van schade aan een schip. De vraag naar deskundigheid neemt daarmee toe. Nederland kan hier succesvol op inspelen, gezien het grote aantal spelers dat zich met geluidsreductie bezighoudt.

“Nederland heeft een leidende positie bij de bouw van megajachten, baggerschepen, sleepboten en binnenvaartschepen”, aldus Gert-Jan Huisink (HME) en Michaël Steenhoff (HISWA). “Onderscheidende technologie, concurrerend in prijs/kwaliteit, gebaseerd op een sterke kennisbasis en een hechte samenwerking in het maritieme cluster zijn hierbij succesfactoren. Het programma COMPOSITIE wisselt technische kennis binnen de maritieme industrie uit en smeedt nieuwe coalities. Doel hiervan is het versterken van de positie van Nederland op de exportmarkt, door het vormen van winnende combinaties.” Het programma wordt ondersteund door Stichting Nederland Maritiem Land.

Bron: HME, 20-12-2007;