Scheepsafvalstoffenverdrag treedt in werking

Duurzaamheid

Op 1 november 2009 treedt het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) in werking. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat onderstreept het belang van het verdrag: “Dit is een belangrijke stap op weg naar een nog schonere en veiligere binnenvaart.”

Doel van het Scheepsafvalstoffenverdrag is de bescherming van het milieu en verhoging van de veiligheid van de binnenvaart en de opvarenden. Daarbij is het uitgangspunt dat de vervuiler de kosten draagt die verbonden zijn aan het inzamelen, bewerken of verwerken van afval.

In Nederland, België en Duitsland gelden de regels van het Verdrag op alle waterwegen die voor de binnenvaart openstaan. Andere landen hebben alleen hun grotere vaarwegen onder de bepalingen van het Verdrag gebracht.

Wat gaat er veranderen?
Het verdrag betreft machinekamerafval, overige bedrijfsafval en ladingrestanten van gevaarlijke en niet gevaarlijke stoffen en heeft consequenties voor alle partijen in de logistieke keten. Het verdrag bestaat uit drie delen:
• deel A: Verzameling, afgifte en inname van olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval
• deel B: Verzameling, afgifte en inname van afval van de lading
• deel C: Verzameling, afgifte en inname van overig scheepsbedrijfsafval

Voor schippers, verladers, bunkeraars, overslagterminals en andere betrokkenen bij de binnenvaart betekent dit, dat de verantwoordelijkheden voor het afgeven en verwerken van afval veranderen.
De Verdragsluitende Partijen (Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Nederland) hebben besloten dat de betalingsregeling voor deel A later in werking treedt, namelijk op 1 juli 2010.

Handboek SAV
Rijkswaterstaat zorgt voor de implementatie en uitvoering van het SAV binnen Nederland. Om schippers en andere betrokkenen te informeren over de gevolgen die de nieuwe regelgeving voor hen heeft, organiseerde Rijkswaterstaat op 22 oktober een symposium. De inhoud van het verdrag is te lezen in het Handboek SAV. Dat is een samenvatting waarin overzichtelijk en helder alle facetten van het verdrag worden beschreven. Het handboek is te downloaden op www.rijkswaterstaat.nl/sav-handboek. Ook kan het gratis worden opgevraagd bij de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB), tel 010-412 95 44. Vanaf 1 november kunnen schippers en anderen met vragen over deel B terecht bij het meld- en informatiepunt (M&I) van Havenbedrijf Rotterdam, tel 010-252 10 00.

Historie
Het SAV is al in 1996 opgesteld en ondertekend, maar het heeft lang geduurd voor alle betrokken landen het verdrag ook hebben geratificeerd. Nederland heeft al in 2000 de ratificatie-oorkonde gedeponeerd. Nu België dat in september ook heeft gedaan, kan het verdrag daadwerkelijk in werking treden.

Bron: Rijkswaterstaat ScheepvaartVerkeersCentrum, 29-10-2009;