Sollicitatietips & tricks

Solliciteren

Jij bent eruit: het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Vol goede moed ga jij aan de slag! Maar waar begin je eigenlijk en hoe pak je dit handig aan? Wij helpen je graag op weg. Met deze sollicitatietips & tricks geven we jou een aantal tools, waarmee jij goed van start kunt gaan en jouw droomwerkgever kunt overtuigen. Jij bent tenslotte de geschikte kandidaat.

De maritieme, offshore en energie sector biedt een zee aan mogelijkheden. Bedrijven uit de sector staan te springen om werknemers van elk niveau. Wellicht heb jij al een interessante vacature of bedrijf op het oog? Pefect, dan is het moment daar: solliciteren. Of je nu op zoek bent naar een stage of een nieuwe baan, het sollicitatieproces hoort erbij. En ja een beetje gezonde spanning ook. Laten we beginnen bij het begin.

Een goede binnenkomer

Een eerste indruk is heel belangrijk. Een sterk cv is daarom van groot belang, want ditis het eerste wat een bedrijf van jou ziet. Qua invulling van je cv moet je denken aan je persoonlijke gegevens, werkervaringen en opleidingen. Ook andere relevante informatie kan een goede toevoeging zijn. Stel bij alles wat je wilt toevoegen jezelf de vraag: is de informatie relevant voor de soort functie waarop ik solliciteer?

Zorg altijd dat je cv overzichtelijk en duidelijk is, zodat het bedrijf snel de belangrijkste informatie kan vinden. Wat belangrijke informatie is, ligt helemaal aan jou en de vacature waarop je solliciteert. Stel: je hebt naast je studie of huidige baan een interessant project of een cursus gedaan die relevant is voor de functie waarop je solliciteert, is dit een goede toevoeging! Laat ook zien wie jij als persoon bent. Beschrijf in het kort over welke eigenschappen jij beschikt. Dat jij de Engelse taal beheerst? Een goede toevoeging! Dat je in het weekend graag naar feestjes gaat, iets minder belangrijk.

Nu je alle informatie hebt verzameld, is het tijd om de balans op te maken. Werk van hetheden naar het verleden en maak er geen rommeltje van. Zorg dat je cv niet langer dan 3 pagina’s is. Heb je meer? Kijk dan even kritisch naar wat je wilt vertellen. Misschien is dat bijbaantje van tien jaar geleden niet heel relevant voor de functie waarop je solliciteert?

Wist je dat?
UIT ONDERZOEK BLIJKT DAT EEN RECRUITER EEN CV GEMIDDELD 6 SECONDEN SCANT.

Nu je cv klaar is, kan je de relevante informatie wellicht ook plaatsen op je LinkedInpagina.Deze pagina is eigenlijk een soort online cv.

Lachen naar het vogeltje

Natuurlijk draait het bij een cv om wat je hebt gepresteerd en niet om hoe je eruitziet. Echter is het voor een potentiële werkgever ook belangrijk om via een cv erachter te komen wat voor persoon je bent en daar helpt een pasfoto goed bij. Ook kan het ervoor zorgen dat je beter wordt onthouden. Hier zit direct de valkuil, een slechte foto wordt ook niet snel vergeten. Zorg daarom voor een goede en professionele pasfoto.

Sollicitatiebrief schrijven

Waar je bij je cv vooral een overzicht biedt van wie jij bent, ga je in je brief dieper in op wat jij kan en wat jou geschikt maar voor deze functie. Zorg dat je de interesse wekt van de recruiter. Hoe doe je dit?

Opening

Zorg voor een goede openingszin en laat direct merken dat jij enthousiast bent over de vacature.

Inhoud

Stel je zelf voor en leg uit waarom jij geïnteresseerd bent in deze functie. Op welke manier voldoe jij aan de functie-eisen, over welke kennis en vaardigheden beschik je, waarom lijkt het je interessant om voor dit specifieke bedrijf te werken en wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf? Overtuig ze! Eindig met een korte conclusie en de mededeling dat je alles graag wilt toelichten in een persoonlijk gesprek.

Duidelijk

Zorg net als bij je cv voor een duidelijk en overzichtelijke brief. Schrijf kort en bondig en maak gebruik van alinea’s. Probeer tot slot je sollicitatiebrief op één pagina te houden.

Wil je zeker weten dat je cv en sollicitatiebrief in goede orde zijn ontvangen? Bel het bedrijf twee dagen na het versturen even op.

Het gesprek

Na een periode van afwachten, gaat je telefoon: je mag op gesprek komen. Zorg dat je goed voorbereid bent, door op de hoogte te zijn van wat het bedrijf doet en wat de functie inhoudt. Niet alleen op de hoogte zijn van het bedrijf is belangrijk, je moet ook vragen over jezelf kunnen beantwoorden. Wat zijn jouw positieve of negatieve eigenschappen? Waar zie jij jezelf over vijf jaar? En natuurlijk een van de belangrijkste vragen: wat maakt jou geschikt?

Jij bent een STARR

Mocht je het lastig vinden om goed te onderbouwen wat jou geschikt maakt, gebruik dan de STARR-methode. De kern van deze methode is dat het gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is voor toekomstig gedrag. Beschrijf de Situatie. Leg uit wat jouw Taken waren en welke Activiteiten je hebt uitgevoerd. Wat was het Resultaat? En Reflecteer, zou je het de volgende keer weer zo aanpakken? Op deze manier geef je duidelijke voorbeelden van jouw werkgedrag.

LAATSTE TIPS

Tot slot nog wat tips om het beste van jezelf te laten zien tijdens het gesprek:

  • Kom op tijd
  • Trek representatieve kleding aan
  • Kom enthousiast en positief over
  • Zorg voor een actieve houding
  • Luister nauwkeurig
  • Stel zelf ook vragen
  • Wees jezelf