Sonar ontkurkt walvis, Marine geeft zeedieren caissonziekte

Duurzaamheid

Op 24 september vorig jaar zette de Amerikaanse destroyer ‘Mahan’ tijdens een internationale marineoefening bij de Canarische Eilanden zijn sonar aan. Vier uur later spoelde de eerste dode walvis aan. Er zouden er nog veertien volgen, voordat de overheid van de Canarische Eilanden gelastte dat de oefening werd gestaakt.
 
Inmiddels is duidelijk wat de beesten is overkomen. Eindelijk denken onderzoekers te begrijpen waarom walvissen, maar ook dolfijnen, soms massaal sterven tijdens marineoefeningen waarbij men de mid-frequente sonar gebruikt (met een signaal tussen 1 en 10 kilohertz).
 
Walvissen en dolfijnen blijken van binnenuit te worden gesloopt door belletjes stikstof. Als de dieren worden geraakt door de sonar krijgen ze caissonziekte – de beruchte decompressieziekte, waarbij het bloed van een duiker die te snel naar de oppervlakte komt zich opeens vult met luchtbelletjes, als een fles champagne die wordt ontkurkt.
 
De caissonziekte verklaart niet alleen waarom de walvissen en dolfijnen sterven, maar ook waarom ze aanspoelen. Een van de symptomen van caissonziekte is, naast helse pijn en levensgevaarlijke orgaanschade, een algeheel gevoel van desoriëntatie. Een walvis met caissonziekte is het spoor bijster, en raakt dus gemakkelijk verzeild in te ondiep water.

Bron: Noorderlicht, 08-10-2003;