Start verkoop onderwijsprogramma Offshore Experience

Duurzaamheid

Vanaf heden start de verkoop van het techniekonderwijsprogramma, Offshore Experience, van het Maritiem Museum Rotterdam in samenwerking met de maritieme industrie, JINC Bliksemstages en Mad Science.

Het programma bestaat uit een bezoek aan de Offshore Experience en is uit te breiden met een ontwerpworkshop en een Bliksemstage bij een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. Het programma is erop gericht om leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs, klas 1 en 2 HAVO/VWO en klas 1,2, 3 en 4 VMBO enthousiast te maken voor een toekomst in techniek. Het programma sluit aan op loopbaan oriëntatie, is een voorbeeldles Wetenschap & Techniek en is ontwikkeld op basis van onderzoek- en ontwerpcyclus SLO.

Martin van Waardenberg als directeur van een groot offshore bedrijf
Het programma start met een briefing door de directeur van een grote offshore onderneming, gespeeld door acteur Martin van Waardenberg. Hij is op zoek naar nieuw personeel. Na de veiligheidsinstructie, want safety first in de offshore sector, gaan de leerlingen naar de ‘Offshore Experience’ waar zij zich door een 360 graden filmprojectie en special effects aan boord wanen van een platform op zee. Met spelsimulaties wordt getest hoe geschikt ze zijn voor het werken offshore. Wie kan er een helikopter laten landen bij windkracht 10, een gaslek dichten op 3 km diepte of de juiste positie kiezen voor een windmolen op zee?

Denkers en doeners van de toekomst
Zonder energie kunnen we niet leven. Onze computers staan de hele dag aan, we verwarmen onze huizen, kijken tv en kunnen geen seconde zonder onze mobiele telefoon. We hebben steeds meer behoefte aan energie. Om aan die groeiende vraag te voldoen, winnen we ook energie op zee. Offshore, dus. Nederlandse bedrijven worden wereldwijd gevraagd voor complexe high tech offshore-projecten onder de meest extreme omstandigheden. Hoe plaats je immers een windmolen midden op zee? Hoe boor je naar olie en gas op 3 km diepte? Hoe kunnen we onze energie duurzamer winnen? Uitdagingen waarvan de oplossing ligt in de handen en hoofden van de jongeren van nu. Het onderwijsprogramma inspireert jonge mensen voor een baan of opleiding in de techniek en creëert zo de denkers en de doeners van onze toekomst.

Ontwerpworkshop
Optioneel kan het programma uitgebreid worden met een ontwerpworkshop. In de Maritiem Museum Haven maken leerlingen aan boord van een museumschip kennis met de verschillende nieuwe, duurzame manieren om energie te winnen op zee. Onder leiding van een instructeur van Mad Science gaan ze daarna aan de slag om hun eigen idee voor duurzame energiewinning op zee vorm te geven. De beste ideeën worden aan het einde van het schooljaar beloond met een presentatie in de ‘Offshore Experience’.

Bliksemstage
Het derde onderdeel van het techniekprogramma, uitsluitend geschikt voor VMBO klas 1 en 2, is een Bliksemstage bij een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. Hier krijgen leerlingen een uniek kijkje in de high tech maritieme wereld van vandaag en de innovaties van morgen. In kleine groepjes bezoeken de jongeren een bedrijf waar ze ook echt de handen uit de mouwen mogen steken op verschillende afdelingen: van de laswerkplaats tot de administratie. Leerlingen zijn hierdoor beter in staat een gerichte keus te maken voor een sector of vervolgopleiding.

Boeken en meer informatie
Het programma op uitsluitend de Offshore Experience kan vanaf heden geboekt worden en nog dit schooljaar ingepland. De programma’s in combinaties met de ontwerpworkshop en Bliksemstage kunnen ook vanaf heden geboekt worden, maar starten vanaf schooljaar 2017/2018 in het Maritiem Museum Rotterdam. Meer informatie op www.maritiemmuseum.nl/onderwijs.

Het programma, voor een groot deel gefinancierd door Verolme Trust, sluit aan op het Nationaal Techniekpact 2020 waarin overheid, bedrijfsleven, onderwijs en sociale partners de krachten bundelen om meer jongeren te enthousiasmeren voor een techniekopleiding en daarmee het tekort aan technisch personeel terug te dringen.