Strook olie op kust Noord-Holland verdwenen

Duurzaamheid

CASTRICUM (ANP) – De strook olie van 6 kilometer lengte en 5 meter  breed die dinsdag werd aangetroffen op de kust van Noord-Holland,  is verdwenen. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is de  smurrie door de vloed terug in zee gezogen.  Een klein deel van de olie is aangespoeld op de kust bij  Katwijk, aldus Rijkswaterstaat. Ten noorden van IJmuiden is geen  olie gevonden, maar naar het zuiden toe liggen nog wel wat plakken.  Twee ploegen van Rijkswaterstaat zijn in Noord-Holland bezig met  schoonmaken. 


In Zeeland ruimen woensdag nog steeds ongeveer vijftig mensen  olie op. Hier zijn nieuwe, kleine hoeveelheden van het goedje  aangetroffen. De verwachting is nog steeds dat de schoonmaak  donderdag kan worden afgerond.  In Zuid-Holland waren woensdag twintig mensen aan het werk op de  stranden. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat krijgt die  ploeg donderdag versterking. ,,Er ligt vooral nog veel olie op het  strand van Scheveningen, maar ook bij Katwijk en bij Hoek van  Holland. Daar zijn we nog wel een paar dagen mee bezig.”  Rijkswaterstaat denkt dat de aangespoelde olie afkomstig is van  het in Het Kanaal gezonken vrachtschip Tricolor. 


Vogelopvangcentrum De Fugelhelling in Ureterp vangt tweehonderd  met olie besmeurde vogels uit Belgie op. De vogels werden  woensdagmiddag naar het vogelopvangcentrum gebracht. De stichting  Sea Alarm heeft De Fugelhelling gevraagd om de vogelopvangcentra in  Rotterdam en Haarlem bij te staan. ,,Het werd hen te veel dus  hebben wij aangeboden te helpen. Zo is het werk beter verdeeld”,  aldus H. Sinnema van het opvangcentrum. 


Zo’n twintig medewerkers gaan de vogels de komende weken met de  hand schoonmaken. ,,We kunnen ongeveer zes vogels per uur helpen”,  vertelt Sinnema. In totaal zijn ruim 1500 vogels ten zuiden van  Oostende aangespoeld. Het ministerie van LNV meldde dinsdag dat in  totaal ruim 5000 met olie besmeurde vogels zijn aangespoeld op de  Belgische en Nederlandse kust. Opvangcentra hebben gevraagd om meer geld.

Bron: ANP – Waterland, 06-02-2003;