TU Delft brengt paradijs voor surfers binnen handbereik

Een zwembad met kunstmatige golven waarop eindeloos valt te surfen. Dat realiseerde de Australiër Steven Schmied tijdens zijn promotie-onderzoek. Het idee is inmiddels klaar om commercieel toegepast te worden. Maar de opgedane kennis kan bijvoorbeeld ook toegepast worden om de invloed van scheepsgolven op kwetsbare natuurgebieden te onderzoeken. Schmied promoveert op woensdag 29 januari aan de TU Delft.

Eindeloos
De droom van menig surf dude is binnen handbereik gekomen door gezamenlijk onderzoek van de TU Delft en de University of Tasmania, Australian Maritime College. Promovendus Steven Schmied perfectioneerde namelijk een methode om in een groot rond zwembad een soort boeggolven op te wekken die eindeloos blijven rondgaan in het bad. Voor amateur- en topsurfers voldoet dit aan een grote vraag.

Eiland
‘Er zijn al wel toepassingen waarbij kunstmatig surfbare golven worden opgewekt, maar die voldoen niet echt aan de wensen van de surfer’, legt Schmied uit. ‘De golven zijn niet helemaal goed, of je kunt maar heel een korte periode surfen.’ Schmied ging daarom aan de slag met een idee van de Australische uitvinder Greg Webber. In een rond zwembad, met een eiland in het midden, draaien aan de buitenrand een aantal ‘drukbronnen’ rond, die de golven opwekken. Die bronnen hebben min of meer de vorm van de wand van een schip waardoor dus een soort boeggolven ontstaan.

Modellen
Het basisidee was er dus al, maar Schmied moest nog een hoop wetenschappelijk en experimenteel werk verzetten om het ook echt toepasbaar te maken. Geadviseerd door de TU Delft werkte hij het concept verder uit aan de University of Tasmania, Australian Maritime College; dit aan de hand van schaal- en computermodellen. ‘Die computermodellen bleken niet helemaal te voldoen. Uiteindelijk hebben we dus een meer experimentele aanpak gekozen. Het blijkt dat het heel precies aankomt op het afstemmen van de verschillende parameters, zoals de vorm van de drukbronnen, de snelheid waarmee ze ronddraaien, de waterdiepte, de helling van de waterbodem, enzovoort. Maar als alles precies met elkaar klopt, kun je eindeloos surfen. We kunnen zo’n zwembad bovendien zo groot maken als we willen en ook bijvoorbeeld tien golven tegelijk opwekken.’

Surf estate
Het idee is nu klaar om (commercieel) toegepast te worden door het bedrijf van de uitvinder Greg Webber, waar Schmied part-time als chief engineer voor werkt. ‘We krijgen heel veel interesse. De eerste Webber Wave Pool zal waarschijnlijk gebouwd gaan worden bij een privé-klant uit Queensland.’ Schmied verwacht dat men ergens volgend met dit project van start gaat.

‘We hebben veel mogelijkheden. Omdat het concept makkelijk is op te schalen, kun je bijvoorbeeld ook een versie maken met een heel groot eiland in het midden, waar je dan een stuk op dertig huizen op kan zetten. In plaats van een golf estate, heb je dan een surf estate.’

Golfslag schepen
Schmied is van oorsprong luchtvaartingenieur, met een doctoraal scheepsbouw bij de TU Delft en University of Tasmania, Australian Maritime College. ‘In de scheepsbouw wil je juist dat een schip zo weinig mogelijk golfslag genereert. Ik heb die hele aanpak eigenlijk omgedraaid en me afgevraagd hoe je met een schipachtig object juist zo hoog mogelijke golven opwekt’. Het ‘omgekeerde’ werk van Schmied blijkt nu weer interessant voor scheepsbouwers. Zo kunnen zijn schaal- en computermodellen, die inmiddels door een andere promovendus zijn aangescherpt, worden gebruikt om de schadelijke invloed van scheepsgolven op kwetsbare milieugebieden te bestuderen.

Meer… TU Delft