Coronaverhalen-maritiem-Museum-Fotograaf-Vaishnav-Vijayakumar.jpeg

VIDEO: Coronaverhalen in scheepvaart te zien in Maritiem Museum

Op 25 juni, de ‘Dag van de zeevarenden’ presenteert het Maritiem Museum Rotterdam een film op de website over de grote impact van de wereldwijde corona pandemie op het leven en werk van zeevarenden, reders en hun families. Een tijdsdocument met interviews en unieke verhalen die het museum tevens heeft toegevoegd aan de befaamde collectie voor toekomstige generaties. De impact van de uitbraak en de restricties op de scheepvaart zijn vastgelegd in interviews, een film en een verzameling objecten.

Coronaverhalen-maritiem-Museum-Fotograaf-Vaishnav-Vijayakumar.jpeg
Coronaverhalen. Fotograaf, Tim Isada.

Er werd geschiedenis geschreven

“Het Maritiem Museum is een museum dat het verhaal van de maritieme wereld van het verleden, heden en toekomst vertelt”, zegt conservator Annette de Wit, die zich meer dan een jaar bezighield met gesprekken met zeevarenden, reders en hun families die grote impact op hun werk en leven ervaarden door de coronamaatregelen. “We zagen dat sinds de uitbraak van corona geschiedenis geschreven werd en vonden het onze taak deze verhalen te gaan verzamelen en te bewaren voor toekomstige generaties.”
Voor het project werkte het Maritiem Museum nauw samen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en de Vereniging Maritiem Gezinskontakt.

Grote impact op het leven en werk van zeevarenden

In januari 2020 wordt de wereld opgeschrikt door een tot dan onbekend virus. Miljoenen mensen raken besmet met dit coronavirus en de Wereld Gezondheidsorganisatie bestempelt de uitbraak als pandemie. Om het virus in te dammen, worden strenge maatregelen getroffen. Al snel blijkt dat ook de scheepvaart ernstig geraakt wordt. Havens gaan op slot en bemanningen kunnen niet meer worden afgelost. Het vervoer over zee is essentieel voor de samenleving, want 90 procent van alle wereldwijd verhandelde goederen wordt per schip vervoerd. Reders en zeevarenden zetten daarom alles op alles om de scheepvaart draaiende te houden. Hoe doen ze dat en hoe ervaren de zeelieden deze crisis?

Persoonlijke verhalen

De persoonlijke verhalen van zeelieden die maanden vast zaten op zee of in een haven ver van huis zijn gedocumenteerd in online gesprekken. Het Maritiem Museum Rotterdam heeft nu een compilatie van deze gesprekken online geplaatst. Ook in het museum zelf zijn markante objecten te zien die de corona periode illustreren en de film tot leven brengen. Ook zijn foto’s uit de fotocompetitie ‘Still at Sea’ van ITF Seafarers’ Trust te zien.

De film ‘Corona in de scheepvaart’ is vanaf 25 juni, de dag van de zeevarende, te zien.

View on Youtube.