VIDEO: Waste Shark eet afval op in haven Rotterdam

Duurzaamheid

Het eerste prototype van Waste Shark vaart in de Rotterdamse haven. Waste Shark maakt het oppervlakte van het water schoon, in de demonstratie was te zien hoe het kleine apparaat van nog geen meter een sinaasappel ‘inslikt’. Ze vaart zelfstandig een route door de haven en ruimt het vuil op wat ze aantreft op het water. Doordat ze klein is kan ze in alle hoeken kan komen waar afval zich ophoopt. Aan de ‘buik’ van het bootje hangt een mandje waar alles in opgevangen wordt, wat ook handig uitkomst is voor de propellers die daarachter zitten want daar kan niets meer in verstrikt raken.

Waste Shark is ontwikkeld in RDM Rotterdam door Genuin Engineering, ze zijn heel trots op hun eerste Wate Shark. “In 6 weken tijd hebben we dit eerste prototype gebouwd van tekening tot eindproduct, echt wel een wereldprestatie” verteld Ming Chan van Genuin. “De Waste Shark vaart 24 uur per dag en kan tussen de 25 tot 60 kilo afval ophalen. Als ze vol is vaart ze naar het dokkingstation waar ze leeggehaald wordt en weer opgeladen. In 20 minuten is ze opgeladen en kan ze 8 uur varen” aldus Chan.

Havenbedrijf Rotterdam betaalt ontwikkeling Waste Sharke 
De ontwikkeling van Waste Shark wordt betaald door het Havenbedrijf Rotterdam. Plastic en ander afval is een groot probleem in havens. Kaapstad is bijvoorbeeld 2 dagen onbereikbaar geweest omdat de schroebven van de schepen vastliepen door al het zwerfvuil in het water.

Genuin werkt nu aan het dokkingstation, die moet volledig automatisch worden. Zodra de Waste Shark daar in vaart wordt ze klem gezet, het vuil wordt ingenomen, in de tussentijd wordt ze opgeladen om vervolgens zelfstandig weer te vertrekken. Waste Shark wordt doorontwikkeld voor verschillende doeleinden, denk aan het opruimen van olie.

Opening Dronehaven in Rotterdam tijdens Wereldhavendagen
De Dokhaven van RDM Rotterdam opent de eerste Dronehaven van Nederland, een experimenteerlocatie voor varende drones. Op zaterdag 3 september tijdens de Wereldhavendagen wordt de Dronehaven geopend. De Dronehaven is afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt plek aan bedrijven, onderwijs en organisaties om onderzoek te doen en tests uit te voeren met Aquatic Drones en autonoom varen.