VIDEO: Zr. Ms. Karel Doorman tijdens NAVO-operatie Sea Guardian

Afgelopen woensdag heeft het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman haar deelname aan NAVO-operatie Sea Guardian beëindigd. In april en mei voer het schip op de Middellandse zee en bracht de scheepvaart in beeld. Tekst gaat verder onder de video.

“We hebben geen illegale activiteiten gezien of drenkelingen gered, maar wel aan de beeldopbouw gewerkt en de scheepvaart in het oostelijk deel van de Middellandse Zee gemonitord”, aldus het hoofd operationele dienst van de Doorman, luitenant-ter-zee 1Gerben Koren.

Sensoren voor beeldopbouw
Om te kunnen zien wat er allemaal op zee gebeurde, zette de Doorman niet alleen de de standaardsensoren van het schip zoals de SMILE-luchtwaarschuwingsradar en de navigatieradars, maar ook de boordhelikopter en de FRISC snelle motorboot. De Special Operations Boat Unit (NLD/BE) en de Special Operations Support Unit gebruikten de FRISC om onderzoek te doen aan boord van schepen. “Hierbij werden zij geholpen door tolken en eventueel maritime special forces bestaande uit Belgen, Denen en Nederlanders en een onbemand vliegtuigje”, vertelt Koren.

‘SOF’-taal
Vanaf 2021 bieden België, Denemarken en Nederland een Composite Special Operations Component Command (C-SOCC) aan aan de NAVO. “Daarom is het goed om nu al van elkaar te leren, samen te werken en te integreren”, licht commandant van de Combined Joint Special Operations Maritime Task Group majoor der mariniers Jonas toe. “Iedereen spreekt de internationale ‘SOF’-taal. Dat is meer een mindset dan een fysieke taal.”

“Naast het uitvoeren van diverse operaties, bood Zr. Ms. Karel Doorman fantastische trainingsmogelijkheden. Daarvan is dankbaar gebruik gemaakt. De combined setting met de Belgen en de Denen leverde veel leermomenten op. Procedures en tactieken zijn vergeleken en waar nodig verder aangescherpt.”

Volgens majoor Jonas was het een luxe om een maritieme SOF-eenheid met aan boord te hebben. “Mocht een situatie escaleren, dan konden we adequaat en snel ingrijpen door een boarding. Een dergelijke situatie heeft zich echter niet voorgedaan. De SOF-eenheid werd tijdens deze missie wel ingezet om diverse inlichtingen te verzamelen op, in en onder water. Dit heeft bijgedragen aan de belangrijke beeldopbouw voor NAVO.”