Vissector verbijsterd over vangstadviezen 2004

Rijswijk, De Nederlandse vissector is verbijsterd over de biologische adviezen voor de toegestane vangstmogelijkheden voor 2004. De adviezen zijn gebaseerd op teveel onzekerheden en zijn voor de praktijk onrealistisch. Van de zes bestanden die voor Nederland van belang zijn, konden de biologen voor drie geen concreet vangstadvies geven. “Op basis van grote onzekerheden worden adviezen gegeven waarbij de vraag is of we dat kunnen dragen. Als dit zo doorgaat, gaat de visserij kapot”, zeggen de voormannen van de visserij. Met name de adviezen voor schol en kabeljauw treffen de sector extreem hard.


De visserijbiologen van het ‘Advisory Committee for Fisheries Management’ (ACFM) maakten vandaag de biologische vangstadviezen voor 2004 bekend. Dit zijn nog voorlopige adviezen aan de Europese Commissie over de vangstmogelijkheden in 2004 van onder meer schol, tong, kabeljauw, wijting, makreel en horsmakreel.


Voor de Nederlandse vloot en handel is met name de vangst van schol en tong van zeer groot belang. In vergelijking met de jaren ’80 bevindt het scholbestand zich nu op een lager niveau. De afgelopen jaren is daarom – in overeenstemming met het advies van de biologen – de TAC (de maximale vangsthoeveelheid) voor schol naar beneden bijgesteld (de afgelopen vier jaren in totaal met 28%) en is ook de vloot verder ingekrompen. Het doel was dat het scholbestand zich daardoor tot het voorzorgsniveau (veilig niveau) zou herstellen. De huidige adviezen laten echter een totaal ander beeld zien dan vorig jaar door de biologen werd voorspeld. De verwachting was dat het bestand in 2003 zou groeien tot dichtbij het voorzorgsniveau. Maar het bestand blijkt nu zo laag te worden ingeschat, dat volgens de biologen zelfs een herstelplan nodig is. “Er is meer dan 100.000 ton schol zoek”, zegt Gerard van Balsfoort van het Productschap Vis. “Voor ons is dit advies volslagen onverwacht. Onze praktijkervaringen wijzen absoluut niet op een dusdanige verandering in de visserij, die een dergelijk grote neergang van het scholbestand kan verklaren.”


 

Bron: PVis, 20-10-2003;