Vissers helpen schieraal over waddendijk

Duurzaamheid

Schieraal

De komende periode trekt de paairijpe schieraal via het IJsselmeer, de Waddenzee of Noordzee naar de Sargassozee bij Mexico. Omdat minstens de helft van de vissen de doorgang bij visonvriendelijke gemalen niet overleeft, helpen beroepsvissers de schieraal door ze langs de Friese kust te vangen en over de waddendijk te zetten. Dankzij dit initiatief kan de schieraal ongeschonden zijn lange tocht naar de Sargassozee beginnen.

De schieraal is een paling die paairijp is. Deze volwassen palingen (alen) hebben een natuurlijke drang om naar open zee te trekken. Eenmaal in open zee zwemmen de schieralen naar de Sargassozee om zich daar voort te planten.
Een schieraal is herkenbaar aan een dik zilverkleurig vel, blanke witte buik, grotere vinnen en grotere ogen. (Schier is oud-Nederlands voor wit). De schieraal heeft het hoogst mogelijke vetgehalte (minimaal 20%). Het opgeslagen vet maakt het de schieraal mogelijk zijn lange reis van 6.000 kilometer zonder tussentijdse voedselopname te volbrengen. Een paling die niet vet genoeg is, zal nooit de vergissing maken door met een te laag vetgehalte op reis te gaan. Daarvoor zorgt een ‘biologische klok’

Meer… Waddenvereniging