Vrije doorgang voor trekvissen en schoner water in de Rijn

Duurzaamheid

Door nieuwe afspraken tussen de landen in het stroomgebied van de Rijn worden de rivieroevers nog beter bestand tegen wateroverlast en wordt de waterkwaliteit verder verbeterd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft daartoe vandaag tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam een slotakkoord bereikt. Belangrijke uitkomst is dat ook de laatste obstakels voor trekvissen zijn weggenomen. De minister heeft van haar Franse collega de toezegging gekregen dat zij op drie plekken in hun stroomgebied vispassages gaan bouwen, dit in navolging van het op een kier zetten van onze Haringvlietsluizen. Hierdoor kunnen vissen zoals de zalm straks vrij vanaf de Noordzee naar Zwitserland zwemmen.

Hoogwater Rijn Foto RWS
Hoogwater Rijn Foto RWS
Hoogwater Rijn. Foto, Rijkswaterstaat.

Op initiatief van Van Nieuwenhuizen stond het onderwerp droogte hoog op de agenda van de conferentie en ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt om vervuiling van het rivierwater tegen te gaan. Daarnaast blijven alle Rijnlanden de komende 20 jaar investeren in dijken en oevers zodat de kans op overstromingen in het riviergebied met nog eens 15 procent afneemt.

Van Nieuwenhuizen: ‘Hoogwater is de laatste weken weer volop in het nieuws. Het is niet alleen 25 jaar geleden dat een kwart miljoen bewoners in het rivierengebied werden geëvacueerd. Ook was het waterpeil begin deze week zo hoog dat stroomafwaarts de Noordwaard polder onderliep, één van de plekken die is ingericht als Ruimte voor de Rivier. Uitkomst van de conferentie is dat er een nieuwe afspraak ligt om wateroverlast aan te pakken. Maar net zo belangrijk is dat de andere Rijnlanden net als Nederland grensoverschrijdend gaan werken aan oplossingen voor problemen met laagwater in de steeds drogere zomers.’

Waterkwaliteit en waterveiligheid

Om vervuiling in het stroomgebied terug te dringen zijn tijdens de conferentie nieuwe afspraken gemaakt zodat er minder stoffen in het water terechtkomen. Er is onder meer afgesproken dat er een afname van 30 procent moet zijn van zogeheten microverontreinigingen zoals medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en industriële stoffen. Ook hebben de deelnemende landen teruggekeken op de afgelopen 20 jaar, waarin de Rijnlanden €14 miljard hebben geïnvesteerd in dijken en rivierprojecten waarmee de kans op overstromingen met 25 procent is afgenomen.

Conferentie

In de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR) werken Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Italië, Liechtenstein, Wallonië en Nederland samen om overeenstemming te houden over het gebruik van de rivier. Een samenwerking die 70 jaar geleden begon en waarvoor de landen elke paar jaar samen komen om de nieuwe afspraken vast te leggen. De laatste Rijnministersconferentie was in 2013 in Bazel Zwitserland.