Wave Parasite wint Our Oceans Challenge voor schonere oceaan

Duurzaamheid

‘Wave Paradise’ heeft de eerste prijs gewonnen in Our Oceans Challange. Wave Paradise is een idee van Roeland Schillings en Ruben de Jong. Met de Wave Parasite worden drijvende structuren rond de pilaren van windmolens op zee geplaatst, waarmee de beweging van golven wordt omgezet in energie. Op deze manier wordt nog meer gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen, om energie op te wekken.

De prijzen van Our Oceans Challenge werden uitgereikt in het Maritiem Museum in Rotterdam. Our Oceans Challenge is een initiatief van Nederlandse maritieme bedrijven dat pleit voor schonere oceanen. De gemeenschappelijke bedrijven binnen dit initiatief gaan nu samen met de winnaar(s) verder bekijken, hoe hun project het beste in de praktijk kan worden toegepast.

Tweede prijs voor ‘The Great Bubble Barrier’ om plastic uit het water te halen
De tweede prijs was voor een idee waarbij met een ‘scherm van bubbels’ plastic uit de rivieren wordt gescheiden, voordat deze in de oceaan terecht komt. Dit initiatief verdiende tevens de publieksprijs van de aanwezigen in de zaal. Een idee om afval vanuit de offshore te hergebruiken voor diverse andere toepassingen, verdiende een derde plaats.

Het is slecht gesteld met het oceaanmilieu
Tweederde van de wereld is bedekt met oceanen, een fundamentele voedingsbron voor het leven op aarde. Als gevolg van de alsmaar groeiende wereldbevolking en economische activiteit op zee, is het helaas slecht gesteld met het oceaanmilieu. Het Nederlandse samenwerkingsverband Our Oceans Challenge gelooft dat, ondanks deze milieu-uitdagingen, een verantwoord gebruik en exploitatie van onze oceanen mogelijk is. De maritieme industrie wil daarbij haar verantwoordelijkheid nemen en stimuleert om duurzame ideeën te delen en in de praktijk toe te passen.

Our Oceans Challenge
Our Oceans Challenge opende voor het eerst in 2014 haar online platform, waarop mensen hun idee kwijt konden. Denk hierbij aan toepassingen om plastic afval uit oceanen om te zetten in gerecyclede producten, energieopwekking met behulp van de getijde- en golfbeweging en het gebruik van biologische anti-fouling die samen met het bedrijfsleven verder werden ontwikkeld.