Werkspoor verbindt Zeesleepboot Holland en Wartsila Netherlands

Met een handtekening onder het hoofdsponsorcontract van de Stichting Zeesleepboot Holland bestendigden Fred van Beers, managing director van Wärtsilä Netherlands en Andre Olijslager in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Zeesleepboot Holland een langdurige relatie die werd ingezet op 10 november 2009 met een bijzonder en uitstekend geslaagd renovatieproject rond de 10-cilinder Werkspoor dieselmotor, het kloppend hart van de Zeesleepboot Holland. De contractondertekening vond plaats op woensdag 31 maart jl. aan boord van de Holland onder toeziend oog van diverse directbetrokkenen.

“Voor Wärtsilä was dit project de ideale gelegenheid om onze kennis, jarenlange ervaring en passie over het reviseren van motoren te laten zien. In principe kunnen wij elke motor reviseren, dus ook de Werkspoor dieselmotor uit 1951”; vertelt Fred van Beers. “Het project is geslaagd door de optimale samenwerking tussen de deskundigen van verschillende Wärtsilä locaties.”

De zeesleepboot Holland is als varend monument niet meer weg te denken uit de havens van Terschelling, Den Helder en Harlingen of bij grote nautische evenementen als Sail Amsterdam, Delfsail, Friese Havendagen, Visserijdagen, etc. Het roemruchte verleden als bergingsjager maar ook de Rijkswaterstaat periode als onderzoeksvaartuig spreken tot de verbeelding. De Holland wordt terecht gezien als een stuk staal geworden Hollands Glorie. Behalve het imponerende uiterlijk draagt het innerlijk en met name het hart van de Holland, de 10-cilinder 4-slagtrunkzuigermotor van Werkspoor in Amsterdam, bij tot het levend houden van de legende.

De motor was dringend toe aan een grootscheepse renovatie. Het overhalen van de Werkspoor vormde het sluitstuk van een reeks renovatierondes waarmee de Stichting Zeesleepboot Holland in 2000 van start is gegaan.

Het werd een pracht project waarbij Wärtsilä in Harlingen optrad als hoofdaannemer. Er werd gedurende ruim zeven weken intensief samengewerkt met de vrijwillige bemanningsleden en vakkrachten aan boord van de Holland maar ook met leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen en studenten van de Hogere Zeevaartschool oftewel het Maritiem Instituut Willem Barentsz Terschelling, Asea Brown Boveri en ABB Turbocharging BV. De toegepaste onderdelen en hulpstukken zijn afkomstig uit het gemaal het Blocq van Kuffeler bij Lelystad. Een van de vier overtollige 6 cilinder Werkspoor motoren uit het gemaal werd door Waterschap Zuiderzeeland geschonken aan de Stichting Zeesleepboot Holland.

De expertise van Wärtsilä was voor het welslagen van het project onontbeerlijk. Het werd een circa 100.000 euro kostende megaklus die met recht werd bekrachtigd en gewaardeerd met een hoofdsponsorcontract. De onderlinge werksfeer was perfect! Dat werd nog eens onderstreept met wederzijdse kleine blijken van erkentelijkheid. Zo ontvingen alle betrokkenen bij het overhalen van de motor van de Stichting Zeesleepboot Holland een uniek fotoboek van de renovatie met opnames van Henry Drost Harlingen. De mannen van Wärtsilä hadden voor hun collega’s op de Holland een mooi geborduurd fleecheshirt.

Bron: Wartsila Netherlands, 01-04-2010;