Willem-Alexander op werkbezoek bij KNRM op Terschelling

Duurzaamheid

Koning Willem-Alexander heeft vandaag, woensdag 27 maart, een werkbezoek gebracht aan 6 burgerinitiatieven en coöperaties op Terschelling en Ameland. Waaronder Reddingstation Paal 8 van de KNRM op Terschelling dat volledig wordt bemand door vrijwilligers.

Koning Willem-Alexander praat met vrijwilligers van de KNRM op Terschelling. Foto, Weekblad de Terschellinger.
Koning Willem-Alexander praat met vrijwilligers van de KNRM op Terschelling.
Foto, Weekblad de Terschellinger.

Het station won dit jaar een internationale prijs, de IMRF-award, vanwege twee reddingsacties onder extreem barre omstandigheden. De Koning heeft een rondleiding gekregen en sprak met de vrijwilligers. Aansluitend sprak hij met vertegenwoordigers van twee andere maritieme organisaties die op Terschelling actief zijn, De Buul en Stichting Museumreddingboot Terschelling. De Buul, opgericht in 1587, is het oudste zeemanscollege in Nederland en gericht op sociale zekerheid van zeevarenden. Stichting Museumreddingboot Terschelling is in 2003 opgericht om voormalige reddingboten aan te kopen en te restaureren.

Zonnepark Ameland

Op Ameland bezocht Koning Willem-Alexander Zonnepark Ameland. De 23.000 panelen op dit park produceren op jaarbasis genoeg elektriciteit voor alle Amelander huishoudens. Het zonnepark is een initiatief van de Amelander Energie Coöperatie AEC, energiebedrijf Eneco en de gemeente Ameland.

Vondsten van MSC Zoe

In Hollum is er een bezoek gebracht aan een juttersschuur van één van de leden van Juttervereniging Ameland. De vereniging heeft zo’n 300 leden en is in 1991 opgericht. Sinds jaar en dag zijn de jutters op het eiland betrokken bij het schoonhouden van het Amelandse strand. In de jutterschuur bekeek de Koning enkele vondsten en sprak hij met diverse betrokkenen over de recente ervaringen na het overboord slaan van de containers van het schip MSC Zoe. In de nasleep van dit incident mobiliseerden de jutters mensen en materieel en werkten zij intensief samen met de gemeente en de hulpdiensten.

Collectieve burgerinitiatieven en coöperaties.

Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn.