Windpark Gemini impuls voor Noordelijke werkgelegenheid

ShutterstockLiggend

Vandaag hebben de partijen die betrokken zijn bij offshore windpark Gemini financiële overeenstemming bereikt. Gemini wordt één van de grootste windparken ter wereld en het grootste duurzame energie project van Nederland. Voor de Noordellijke werkgelegenheid betekent dit een flinke impuls. Zo wordt er vanaf de start van de bouw drie jaar lang met gemiddeld 500 mensen aan de realisatie gewerkt. Het onderhoud biedt 20 jaar werk aan zo’n 120 arbeidskrachten.

Het park wordt gebouwd in het Nederlandse deel van de Noordzee, ca. 55 km boven de Friese eilanden Ameland en Schiermonnikoog. De stroom die door het park wordt opgewekt wordt via een kabel naar de Eemshaven in de provincie Groningen gebracht. In de Eemshaven zullen ook de logistieke activiteiten plaatsvinden.

Werkgelegenheid
Gemini is een innovatief windpark en heeft in de ontwikkelfase al hoogwaardige werkgelegenheid opgeleverd. Aan de ontwikkeling hebben circa 100 ontwerpers, technici, financiële experts en juristen vier jaar lang gewerkt. Indirect zijn honderden medewerkers van internationale banken, pensioenfondsen en de bouwers van windturbines, fundaties en kabels betrokken geweest.
Vanaf start bouw zal drie jaar lang met gemiddeld 500 mensen aan de realisatie worden gewerkt. Het onderhoud zal aan ca. 120 mensen werk bieden voor een periode van 20 jaar. De kennis die wordt opgedaan bij ontwikkeling, realisatie en exploitatie van het park kan worden ingezet om offshore windparken nog beter en efficiënter te maken, waardoor de prijs van duurzame energie kan dalen. Die kennis is ook een belangrijk exportproduct.

De productiecapaciteit van Gemini is met 600 MW goed te vergelijken met een gemiddelde elektriciteitscentrale op land. Het grote verschil is, dat het Gemini windpark vanaf het land niet te zien is en dat er geen CO2 uitstoot is. De energie die het kost om het windpark neer te zetten is na drie maanden productie gecompenseerd.

Bouw en productie
Gemini zal bestaan uit 150 Siemens windturbines van 4 MW elk. Siemens gaat de turbines leveren en ook onderhouden vanuit de Eemshaven. Van Oord zal als mariene aannemer de fundaties en elektrische infrastructuur, waaronder de off- en onshore high voltage stations en de kabels leveren. Van Oord gaat het speciaal ontwikkelde offshore installatieschip Aeolus inzetten voor de installatie van de windturbines en de fundaties.

Reacties
David-Pieter Molenaar, Country Division Head Siemens Wind Power: “Het Gemini project bevestigt onze positie als wereldmarktleider in offshore wind. Tijdens de bouw zullen ongeveer 50 Siemens mensen aan het project werken. Met volle overtuiging hebben wij gekozen voor de Eemshaven als onderhoudshaven, waar 20 jaar lang circa 100 Siemens mensen gaan werken. Wij gaan voor deze posities actief werven in de regio. Eemshaven heeft daarbij perfecte logistieke voorzieningen, niet alleen voor Gemini, maar ook voor naburige Duitse offshore wind parken”

Didi te Gussinklo Ohmann, project manager Van Oord: “Met de bouw van Gemini bevestigen we onze sterke positie in offshore wind. Wij bouwen het windpark vanuit de Eemshaven en zien uit naar samenwerking met lokale partijen. Op het project zullen ongeveer 450 Van Oord mensen werken, waarvan circa 300 op schepen. We hebben een 50-tal vacatures die we graag met mensen vanuit de regio willen invullen”

Gerrit van Werven, directeur Stichting Energy Valley: “Gemini bevestigt de sterke positie van het Noorden als producent van duurzame energie. Wij verwelkomen de nieuwe bedrijvigheid en banen in de regio. Wij zijn erg blij dat gekozen is voor de Eemshaven als locatie voor de bouw en het onderhoud van de turbines. Dit biedt goede mogelijkheden voor lokale bedrijven om subcontractor te worden van Siemens en Van Oord. Wij organiseren daartoe samen met de NOM en KvK-Noord in Northern Netherlands Offshore Wind (NNOW) -verband op 22 mei een supply chain meeting”

Meer… Energy Valley