Zeesleper Elbe krijgt haar interieur terug

Het herstel van het interieur van de zeesleper Elbe is zeker gesteld dankzij een substantiële donatie van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Het bestuur van de Stichting Maritieme Collectie Rijnmond, eigenaar van de Elbe, is zeer ingenomen met deze eigenlijk onmisbare bijdrage.

Nadat het Elbe-bestuur zorgvuldig een traject met betrekking tot de subsidie-aanvraag had doorlopen heeft het Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o. besloten een belangrijke impuls te geven aan de restauratie van de Elbe. Na het zinken in 2004 was het helaas noodzakelijk het interieur deels uit het schip te verwijderen. De uiterst solide gebleken materialen zijn door de vrijwilligers in kaart gebracht en opgeslagen aan de wal in afwachting van restauratie.

Diverse sponsors deden begin dit jaar vergaande toezeggingen bij het maken van een restauratieplan voor de bemanningsverblijven. De verblijven moeten opnieuw worden geïsoleerd, elektrisch bekabeld, voorzien van nieuwe vloeren en door een antiekrestaurateur opnieuw worden ingetimmerd. De bedrijven Cleton (isolatie), Helder&May (vloeren) en Wärtsilä Automation (elektra) nemen daarbij een flink deel van de kosten voor hun rekening.

Om geheel te kunnen voldoen aan de veiligheidseisen en bijbehorende certificering voegden Alphatron Marine en Consilium daar de 100% sponsoring van een brandmeldinstallatie aan toe.

Dankzij de bijdrage van het Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o. en niet in de laatste plaats de inspanningen van de betrokken bedrijven is de volledige restauratie van de Elbe dichterbij dan ooit. Naast deze financiële impuls moet gemeld worden dat de vrijwillige bemanning van de Elbe al meer dan 35.000 manuren heeft gewerkt aan de rehabilitatie van wat ooit ’s werelds grootste zeesleper was. Recent nog is een nieuwe machinekamerkap op het schip geplaatst, gesponsord voor Keppel Verolme.

Alle genoemde bijdragen motiveren de Elbe-bemanning nog meer om verder te gaan op de ingeslagen weg. De Elbe zal na restauratie Nederlands grootste varende museumschip zijn.

Bron: Elbe, 28-11-2006;